Horluyor Musunuz?


Çoğu zaman horlamayı bir şikayet olarak görmez, gün içi yorgunluklarımızı işimizin yoğunluğuna bağlar ve bu
  durumu doktora gitme nedeni olarak düşünmeyiz. Her gece düzenli horluyorsanız ve gün içinde kendinizi  uykulu ve yorgun hissediyorsanız, sizde uyku apnesi olabilir. Uyku apne durumu toplumda astım ve şeker hastalığı kadar sık görülen bir hastalık olmasına rağmen tanısı konulmadığı için gizli kalmıştır. Doktorlar da bu konuda deneyimsiz olduklarından hastalarını yönlendiremezler. Ne yazık ki uyku tıbbı, uyku apne hastalığı son 20 sene içinde tanımlanıp geliştiğinden doktorlar arasında da yeterli derecede bilinmemektedir.

Sağlığınızı tehdit eden çok önemli riskler
Son yapılan araştırmalar, horlama ve uyku apnesinin çok önemli birçok hastalıkla ilişkili olduğunu göstermiştir. Uyku apnesi tedavi edilmezse, düzensiz kalp atışları, kalp büyümesi, kalp krizi riskinin artması, yüksek tansiyon, inme, aşırı yorgunluk, gündüz uyku hali, trafik kazaları (direksiyonda uyku gelmesi), cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık), kontrol edilemeyen şişmanlama, uykuda terleme, sık çişe kalkma, aşırı sinirlilik, depresyon, canlılığın kaybolması ve uykuda ölüme sebep olabilir.

Bu durum tedavi edilebilir mi?

Evet! Uyku apnesi kesin olarak çok etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi 'Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç' tedavisidir. Uykuda baş ucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur. Bu pozitif basınç, sanki bir hava yastığı yerleştirilmiş gibi hava yollarının ve gırtlağın uykuda sürekli açık kalmasını sağlar, apne ve horlamaları ortadan kaldırır.

Bu tedavide ilaç kullanılmaz ve cerrahi işlem yapılmaz. Düzelmenin etkileri tedaviden hemen sonra, ertesi günü görülür. Horlamalar kesilir, uykuluk hali düzelir, kendinizi dinç ve yeniden doğmuş gibi hissedersiniz.

Şekil 1- Obstriktif apne ve pozitif basınç tedavisi

Şekil 2- Pozitif basınç tedavisi